2013. február 24., vasárnap

2013/11-12.



Ezek korábban lemaradtak...
A kis baktus Viki sapijához készült, a kendő pedig a maradék Jaguar fonal elhasználására született meg.

Van még egy lustakötéses sál, ami  készen van jó egy hete, de nincs képem hozzá róla. Pedig szép. Mostanában nem  a csipkecsodák határozzák meg a mindennapjaimat ( ezen a héten például a betegség), de ez van. Most egy "rendes ruhadarab" készül, de az se bonyolultan mintázott, bár a fonal nem is kíván mintát. Közeli terv még egy lányos babatakaró és némi csipke, mondjuk egy stóla. Mivel egy ideje nem horgoltam, egy horgolt stóla is készülhet még, mondjuk a Diana Horgolt divat címlapján levő...

Szóval elképzelhető, hogy előbb-utóbb jelentkezem valami "igényesebb" darabbal...

2013. február 10., vasárnap

Viki, a kíméletes

"- Én nem szeretem a babot a csilis babban.
- Ez mióta van így?
- Mindig is így volt, csak nem árultam el.
- Miért?
- Nem akartam neked fájdalmat okozni."

2013/9-10.

A barátnőmnek készült ez az egyszerű nyakmelegítő és a sapka a szép szürke fonalból:


2013. február 6., szerda

A kötés jó

A minap Anett blogjában olvastam ezt. Remélem, nem haragszik, hogy átveszem tőle. Annyira igaz.

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy létezik egy olyan egyszerű tevékenység, amely meditációként működhet, javítja a kéz mozgását, a látás és a kéz mozgásának összehangolását, csökkenti a stresszt és a depressziót, a vizualizációt használva serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, megtanít a célkitűzésre, tervezésre és egy projekt végrehajtására? A kötés mindezt tudja. A kötés mindig velünk volt, a háttérben, általában úgy gondoltunk rá, mint valami, amit az idős hölgyek csinálnak. Azután, úgy egy évtizeddel ezelőtt több híres sztár is kezébe vette a kötőtűket, és egyre inkább divatos lett, és vagány, gyakran hívták az „Új Jógának” is, de a divatot félretéve a kötés több területen is hasznos lehet.
Kötni könnyű, és segíthet összpontosítani. Ahogy mondják „bárki, aki meg tudja kötni a cipőfűzőjét rendelkezik a kötéshez szükséges alapképességekkel”. Annyira könnyű vagy nehéz darabot választhatunk, amilyet csak akarunk. Van valami, amit alaposan végig kell gondolnunk, ki kell találnunk, amihez összpontosításra van szükség? Van olyan, amikor nehéznek találjuk a koncentrálást, mert a kezünkkel mindenfelé matatunk, a gondolataink pedig elkalandoznak? Vegyünk egy könnyű, gondolkodást nem kívánó projektet, például egy két sima, két fordított bordás mintával kötött zoknit, vagy egy lustakötéses sálat, amivel lekötjük a kezünket, és a gondolataink kis részét, miközben a többi a fontos gondolatokra koncentrálhat.

A kötés ellazít. . Van valami, amit szeretnénk elfelejteni, de nem tudunk? Valami, ami újra és újra felszínre tör a gondolatainkban, ami miatt stresszelünk és folyamatosan aggódunk? Keressünk egy nehéz mintát, egy sok színnel készült Fair Isle pulóvert, vagy talán egy aprólékos csipkemintát, ahol alaposan oda kell figyelni a kezünkre , lelassítani a gondolatainkat, és minden szemnél át kell gondolni mit csinálunk. Egy idő után könnyen elveszhetünk a munkában, és elfeledkezünk a problémákról. A kutatások azt mutatják, hogy a kötés ritmusos, ismétlődő mozdulatai kiválthatnak egy ellazult, mintegy meditatív állapotot, ami segíthet a depressziós betegeken, vagy akár krónikus fájdalmon is.

A kötés praktikus. A kötőtűk csattogtatásával elűzhetjük az unalmat várakozás közben, az orvosi rendelő várójában, a repülőtéren, hosszú unalmas utakon, vagy éppen sporteseményeken. Ha másoknak kötünk, nagylelkűek lehetünk, ha másokkal együtt kötünk, közösséget építhetünk. Segíthet a gyerekek motoros készségeinek, színérzékének, és kreativitásának kibontakoztatásában. Ezzel az egyszerű kézimunkával gyakorolhatjuk az alapszintű matematikát, az összeadástól, a szorzáson-osztáson keresztül a kombinatorikáig. A gyerekek megtanulhatják, hogyan kell célt kitűzni, és hogyan lehet egy projektet végigvinni a tervezéstől az elkészült darabig. Időseknek segíthet bizonyos izmokat edzésben a memória karban tartásában.

Nem számít hát, hogy milyen korúak vagyunk, vagy milyen okból kötünk, a legtöbben egyetérthetünk abban, hogy jót tesz. És ne feledkezzünk meg arról, hogy a végén lesz egy darabunk, ami hasznos lehet, praktikus, vagy szép, vagy mindhárom egyszerre. Kevesen vannak, akik nem értékelik a kézzel kötött dolgokat, a zoknik kényelmét, a kesztyűk melegét, vagy egy kézzel kötött pulóver egyediségét.



2013. február 3., vasárnap

2013/8.


Képek

Két kendőt bemártottam, kifektettem:







 
Jól látszik a méretbeli különbség...



2013/1-7.

Már február van... Bár nem blogoltam, azért nem tétlenkedtem az első hónapban sem. Sok kisebb-nagyobb darab készült.
 Itt egy kupacban a januári termés:



 Alul egy nagy-nagy kendő, amit újpestinek neveztem el, nem véletlenül. Rajta két picurka, amelyek "rendelésre" készültek, Viki babájának:




A zöld kendő már februárban (tegnap) készült el, de még januárban fogtam hozzá. Barka Cinegéből kötöttem két szállal. A neve: Easy Peazy Shawl. Még blokkolatlan, szóval nem látható teljes szépségében:
 



Legfelül egy maradékokból készült kendő Vikinek (szintén blokkolatlan):




Sokszínű (blokkolatlan) Viki-kendő maradék gyapjakból:




Azt hiszem, megéri blokkolás után is megnézni őket. Majd...


10 óra 53: a két zöldes már a vízben van...