2011. február 18., péntek

Mitől jó egy könyv?



Fejős Éva Cuba libre c. könyvét olvasom éppen, és a könyv hatására valahogy vágyódni kezdtem abba a világba, oda, Kubába. Ez azért furcsa, mert soha nem érdekelt, soha nem vonzott a hely és semmi, amit róla hallottam vagy láttam. Ilyet még nem éltem meg. Olyan volt, hogy egy hely vonzott, aztán egy ott játszódó történet olvasása után még jobban. Ugye van ilyen?

A szerző ezt írja könyvéről:

"A Cuba librében nemcsak egy „furcsa”, fiatal lány, Havasi Dalma története bontakozik ki, hanem visszatér az Eper reggelire egyik mellékszereplője – ezúttal főszerepben. Ő Endrődi Kata, vagy ha így könnyebb azonosítani: az Eper (és a Hotel Bali) sebész főhősének, Endrődi Péternek húga. Kata kicsit féltékenyen látja, hogy míg a testvére élete Dórával irigylésre méltón alakul, addig az övé egyáltalán nem. Nem gondolja, hogy valaha új embereket enged be a szívébe… aztán mégis elindul Dalmával, egy olyan országba, ahol minden csupa-csupa élet és mosoly… és tánc. Csakhogy haza is kell térni onnan, és itthon minden ugyanolyan lesz, mint korábban volt. Vagy mégsem?"

Még nem értem a végére, de minden nap várom az estét, amikor lefekvés után olvashatom a könyvet.

Közben megfogalmazódott bennem egy kérdés: Ti voltatok már így egy könyvvel? Ha van kedvetek, írjatok egy megjegyzést nekem. Előre is köszönöm annak, aki megteszi.

11 megjegyzés:

Medora írta...

Az elvágyódás nekem könyv nélkül is megy... Letehetetlen könyv:szerencsés vagyok sok ilyet találtam:Vass Albert,Isa Schneider, Agatha Christie,a Bronte-nővérek, Szabó Magda (a sorrend bármiféle jelentése nélkül) és még rengeteget. Hál'Istennek nagyon sok jó író, nagyszerű könyvek vannak! És könyvtár is. Szerencsére.

Limara írta...

Igen, amikor Nora R. könyveit olvasom, amelyek Írországban játszódnak. Olyan szeretettel és szépséggel ír róla, hogy legszívesebben azonnal indulnék.

libi írta...

Én odáig jutottam, hogy leültem a net elé és képeket kerestem Havannáról. Bár nekem inkább a kubai életérzés után volt vágyódásom. Vajon tényleg ennyire optimisták, életvidámak ott az emberek? Fejős Éva korábbi könyvei számomra nem voltak túl izgalmasak, mindig lehetett tudni, hogy mi fog történni. Egy kicsit ez is kiszámítható, de azért van benne meglepetés.

Macus írta...

Köszi, csajok.
Dóri!
Igen, könyvtár nélkül nehéz lenne.

Marcsi!
Tényleg, Nora R. könyvei is fel tudják kelteni az Íro. iránti érdeklődést. De ez a kubai dolog valami más nekem.

Libi!
Igen, ilyesmire gondolok én is, ezt érzem. Az életérzésre vágyom.

Babi néni írta...

Nekem Rosamunde Pilcher könyvei ilyenek. :o) Szintén Írországba és Skóciába csábítanak. Attól félek, egy másik korba is, szóval nem találnám meg a hangulatot, de egyszer elmegyek.

Timi írta...

Igen, voltam :) A Napsütötte Toszkána, később az Egy ősz Mallorcán is ilyen volt. Toszkánára kíváncsi lettem volna előtte is, de a könyv után kezdett igazán érdekelni, Mallorca viszont abszolút nem vonzott a könyv előtt. Ajánlom mindkettőt :)

Macus írta...

Altair!
Igazad van, azok a könyvek is kiváltottak belőlem hasonló érzést.

Timi!
Toszkánába én is vágyom könyv nélkül is.El is fogom olvasni, ha rátalálok a könyvtárban erre a két könyvre.

Cilee írta...

:-) Általában így vagyok velük... :-)
Ha végre van egy kis időm olvasni, csak úgy falom.
Azt hiszem a jövő héten megrohamozom a könyvtárat valami érdekesért.
Puszi: Ildikó

Macus írta...

Cilee!
Jó rohamozást!

Boboce írta...

Épp most fejeztem be egy könyvet Fejős Évától (Hotel Bali). Engem annyira nem fogott meg. Mármint maga könyv.

És hogy a kérdésedre is válaszoljak: arra nem emlékszem, hogy könyv alapján vágyódtam volna valami táj után, de arra biztosan emlékszem, hogy hova nem vágyódtam volna. Nemrégiben olvastam Ken Follett Az idők végezetéig-et, na abba a korba-szellemiségbe egyáltalán nem vágyódom.

Macus írta...

Boboce!
A középkor nem az én világom,oda én se vágyódtam soha.
A Hotel Bali nekem tetszett, de azt hiszem, ennek személyes élményekben és a koromban gyökerező oka van.