2011. július 31., vasárnap

Viki-duma

Imádom, ahogy a kicsik saját szavakat alkotnak, ill. sajátosan alkotnak szavakat.

Tegnap délután elsétáltunk a közeli kisboltba kettesben, ugyanis - bár mindig van itthon néhány doboz tejföl, mert szeretjük , sőt Vica "tejfölmániákus" ( a h... program itt alápirosozza nekem, pedig ilyen szó van, Viki rendszeresen használja) - valahogy elfogyott...

Ahogy slattyogtunk hazafelé, felvett két kavicsot, nézegette őket, becsukta a markát, aztán megkérdezte:
"Anya, szerinted megbarátolják egymást?"

Viki saját szótárában a szó jelentése: összebarátkoznak.

2011. július 28., csütörtök

Lacy baktus

Valamikor, úgy két éve télen sok baktust kötöttem. Volt köztük a legegyszerűbbtől a csipkeszegélyesig több változat. De ez eddig kimaradt. Amolyan kis esti kötemény. Haladós, könnyű, a nekem most szükséges gyors sikerélményt megadja.



62 g Rikker-féle gyapjúból készült 4-es tűvel.

2011. július 27., szerda

Monarch Shawl

Mostanában a többi blogból kapom az ötleteket, Tőletek. De ez nem baj, igaz?
Amandánál meglátni és eldönteni, hogy megkötöm, egy pillanat műve volt... Még aznap elkészült. A múltkor is használt fáradt rózsaszín gyapjúból készült.



Azt hiszem, vékonyabb fonalból is kötök egyet...

2011. július 26., kedd

Horgolt sál

A múlt héten Kriszta egy szép horgolt sálat mutatott a blogjában. Én megláttam, odaírtam a dicsérő szavaimat, mert nagyon tetszett a mű. Aztán egy gyors e-mailben gondoltam elkérni a mintát. De ha már ezt , akkor két régebbi mintát is. Miközben írtam, láttam, hogy új levelem érkezett. Persze Krisztától, aki látva a blogban tett megjegyzésemet, kérés nélkül küldte a kendő mintáját.
Mert ez alapból egy kendő, amit fent kell kezdeni a vállánál, aztán ahogyan haladunk a sorokkal, keskenyedik, míg a végéhez érve egy szép háromszög alakú kendőt kapunk. De ha csak néhány sort horgolunk, egy kellemes sálunk születik.
Épp előtte horgoltam kendőt, most inkább egy gyors sálat szerettem volna készíteni. Így is lett. Tudom, a kép olyan, amilyen. Ez van. A lényeg látszik.



Név: Chalrosadop
Fonal: Aarlan zoknifonal
Tű: 4-es
Méret: kb. 160 cm x 17 cm fent, lent kb. 150 cm x 17 cm
Fonalfogyasztás: 42 g

2011. július 22., péntek

198 yds. of Haeven

Ez a neve az új kendőnek. Már jó ideje itt lapult a minta a gyűjtögetős mappában. Most jött el az ideje, hogy megkössem. Igaz, amikor elkezdtem, nem voltam képes egyesével számolni, így a sor végén többször is kiderült, hogy valami nem stimmel. Na, ilyenkor kell kicsit letenni a darabot. Le is tettem egy félórára, aztán újra elkezdtem. Aztán már ment, mint a karikacsapás. Tegnap délután már készen is volt.
Íme:


Adatok:
Minta: 198 yds. of Haeven
Fonal: Schachenmayer Nomotta Alpina 100% gyapjú
Kötőtű: 4-es KnitPro
Mérete: 109cm x57 cm
Fonalfogyasztás:100 g

2011. július 21., csütörtök

SBS

No, tegnap elkészült a horgolt kendő. Nem az a nagy beburkolózós méret (legalábbis nekem ...), de ekkorára futotta ebből a fonalból, amit mindenképpen szerettem volna felhasználni, mert szeretem a színeit. Vikinek majdnem kész volt belőle egy kötött pulcsi, de lebontottam.
Tudom, a "cirmos" minta nem adja olyan jól ki a mintát, de azért ez nem olyan, mint a csipke kendők, ebben a nagy tű használata miatt jó nagy lyukak keletkeztek.



Minta: South Bay Shawlette
Fonal: félgyapjú Ágitól
Tű: 6-os bambusz
Méret: 130cm x65 cm
Fonalfogyasztás: 154 g (nem fonalfalós)


A második képen a minta is látszik, főleg kinagyítva.



Jó volt horgolni, egyszerű a minta, haladós. Azt hiszem, kevésbé színes fonalból is horgolok egyet. Egy nagyot.

Ők is elkészítették már:
Anyahajó
Florentine
Julcsi
Melinda

Tündérlátta, akinek köszönöm a magyar nyelven közzétett leírást.

2011. július 19., kedd

Vlad

Én nem szoktam sűrűn keresgélni új kendőket, mintákat. Van épp elég olyan letöltve, kinyomtatva, amit még nem kötöttem meg. Így aztán az újakat mindig a többi blogosnál látom meg, tőlük kapok kedvet egy-egy új darabhoz (ahelyett, hogy az eddig összegyűjtött terveket kezdeném megvalósítani). Így volt ez a múltkori rózsaszín kendőnél és most a Vladnál is. Ez utóbbit Irenkánál láttam meg. Örülök, hogy megmutatta, inspirált az ő szépséges kendője.

Az enyém egészen halvány lila Aarlan zoknifonalból készült. Összesen 10 deka fonalat igényelt, persze a leláncolás sorában kellett még a harmadik gombolyagból pár méter hozzá...
135 cm x 65 cm a mérete.



Nagyon jó volt kötni, gyorsan haladtam vele, ráadásul megérte a fáradságot.
Próbáljátok ki!


És most haladok a South Bay Shawlette-tel, ami 6-os tűvel igen gyorsan nő. :))

2011. július 18., hétfő

Az imént felmentem az Alexandra oldalára, ahol a következőt láttam, amikor lenéztem a lap aljára a "legsikeresebb termékeink" rovatba: a 30 szövegértés... c. könyv szerepel ott. Ez csak azért olyan jó érzés nekem, mert én vagyok az egyik szerzője... És amikor megnéztem a könyvet, ott az "Akik ezt vásárolták, vettek még" c. részben szerepelt a másik könyv, aminek szintén az egyik szerzője vagyok és amit már tankönyvvé is nyilvánítottak.

Csak úgy leírtam...

Készen van a Vlad, blokkolódik éppen. Talán holnap lesznek képek.

2011. július 16., szombat

Szombat

Ma nincs olyan dögmeleg, mint a héten volt, így ma rendesebb ebéd lesz, kenyeret is sütök, süteményt is.
Azért a leves ma is nyers gyümölcsleves, aztán egy kis grillezett tarja, almás sajtos krumplisalátával (Vikitől), a süti pedig egy kicsit mákos kevert (egycsipettől), amibe sárgabarackot és egy kevés meggyet szórtam. Így nézett ki, mielőtt bekerült a sütőbe:



Kreatívkodás:
Tegnap elkezdtem a Vlad kendőt, amit Irenka mutatott a napokban. Már a Body Chart 6. ismétlésénél tartok. Bár kell még pár ismétlés, mert zoknifonalból kötöm 3 és feles tűvel, szóval még elég kicsi.
Komolyan fontolgatom, hogy elkezdem egy másik fonalból a South Bay Shawlette-et horgolni jó nagy tűvel, hogy szellős legyen. Ahogy Renee próbálta valamelyik nap a mintáját, kedvet kaptam.

2011. július 15., péntek

Kendő




Még egy kendő elkészült. Nem nagy, de jó puha és meleg. Ugyanebből a fonalból már készült korábban egy jó nagy, de az fevi barátnőmnél maradt - gondolom - örökre. De volt még 20 deka abból a fonalból. Ez a kis kendő épp 10 deka fonalat igényelt, így még egy másik kendő vagy sál is kötődhet belőle.
Így néz ki közelebbről:


A mintájában nincs semmi különös, de mégis van benne egy kis lyukacsosság. minden 9. sorba került a lyukacsos minta. Az alsó szélén pár sor lustakötéssel végződik a kendő.

Azt hiszem, lett egy újabb szerelmese a horgolásnak. Reni a szombat délutáni kötős-horgolós csajos összejövetelen kezdte az alapokat Jutka segítségével. Most már szépen halad. Tegnap nálunk volt Dorkával, és amíg a lányok időnként fékevesztett módon sikítva rohangáltak, ő gyakorolt. Már a South Bay Shawlette mintáját próbálgatta, ami jól is ment. Kis gyakorlás és máris kész lesz a kendője. :))

2011. július 12., kedd

Fáradt rózsaszín



A legújabban elkészült kendő színét így nevezem.
Gyors projekt (bár ezt a szót azt egy ideig nem szívesen használom...) volt, de ez kellett nekem most, hogy legyen eredmény hamar, hogy érezzem, haladok.


A fonal jó vastag, régi vaterás szerzemény.
Neve: Savanna
Összetétel: 40% alpaka, 23% len, 19% gyapjú, 15% polyamid
Tűméret: 6-os KnitPro
Minta: Spring Seeds Neck Warmer
Fonalfogyasztás: 100 g

Van egy újabb félkész kendő...
Ma főztem egy kis lekvárt sárgabarackból. Gondoltam, ha már úgyis ezer fok van a konyhában, egy kis kalácsot is sütök. Így egyszer volt nagyon meleg. Igaz, a meleg sütő előtt kavargatni a lekvárt nem volt egy élmény, de van lekvár és a kóstoló lekvárhoz finom kalács.

2011. július 11., hétfő

Még tart

a játék Barkáéknál:



Részletek itt.

2011. július 10., vasárnap

Végre!

Lassan elkezdem az igazi szabadságot....
Közben már azért csináltam ezt-azt, egyszerű darabokat.
A kis kendő Vikié lett, bár nem neki szántam. Jó ideje a kosárban várta, hogy befejezzem, aztán Viki meglátta, és miután rákérdezett, hogy ugye ezt neki horgolom, gyorsan befejeztem az aktuális sort, egy kis láncszemes szegélyt még tettem rá, majd késznek nyilvánítottam a kendőt. Ja,a fonal Ágitól származik, 50 % a gyapjútartalma.
Nem nagyon látszik a képen, de nem egyszínű kék, más színek is kerültek bele, de éppen csak néhol egy pici.





A színes takaró egy a közeljövőben megszülető kislányé lesz. Barka Cinege színeiből készült (Ananász, Lencsilány /ha jól emlékszem/, Málna és Szilvásgombóc). 80 cm x80 cm a mérete. Mivel tavalyi szerzemény, mind a 420g fonalfalós. Úgyis le vagyok maradva nagyon.



Készül egy kendő is, tegnap kezdtem el...

2011. július 4., hétfő

Találkozzunk!



Végre rendeződni látszanak a dolgok. Marcsi (Limara) segítségével lassan kirajzolódik a kötős tali.
Ezen a héten szombaton (július 9.) délután Makón várjuk azokat a kötni/horgolni/varrni szerető hölgyeket, akik szívesen eltöltenének velünk egy délutánt. Az összejövetel helyszíne Makón a Korona Kávézó terasza (az a szép hely, ami a Marcsitól másolt képen látszik), ahova nagy szeretettel várunk mindenkit, aki

a) szereti a fent említett tevékenységeket
b) szeret beszélgetni
c) mindkettő.

A tavalyi tapasztalat mondatja velem, hogy nem biztos, hogy sokat tudunk haladni az éppen aktuális munkánkkal...

Szombaton délután 2 és 3 óra közöttre tervezzük a "gyülekezőt", aztán maradunk, ameddig akarunk, illetve tudunk.

Annyit kérünk Marcsival, hogy aki szeretne jönni, az jelezze nála vagy nálam a szándékát, hogy nagyjából tisztában legyünk vele, hány főre számítsunk.

Nagyon nagy szeretettel várunk Benneteket!

2011. július 2., szombat

Olvas, csiga


Mandulás csiga:



Viki olvas:


2011. július 1., péntek

Nem tudom,

mi legyen a július 9-ével....
Attól tartok, nem tudok a lelke lenni egy nagyszabású kötős talinak. A projekttel még mindig nem vagyok kész (az én bajom), de azt se szeretném, ha nem tartanánk. Esetleg egy "kisszabású" találkozó?
Mi a véleményetek? Ki jönne?
Ha valakinek van ötlete, írja meg!