2010. október 17., vasárnap

Szülinap és könyv(nem)ajánló



Tegnap Bálint 14 éves lett. Mostantól ha éppen nemfuvolaszó hallatszik nálunk, akkor gitár szól. Régi vágya volt egy gitár, most megkapta. persze már fáj az ujja az akkordok gyakorlásától...
A torta most nem házi volt, vagyis igen: Esterházy (haha), de nem itthon készült. A kedvenc cukrászdájában készült. Nagyon finom ... volt.

A következő könyvet tényleg nem ajánlom. A héten minden este olvastam, már legalább a kétharmadáig eljutottam, de elég is volt. Az előbb szétnéztem itt-ott, és máshol is olvastam az enyémhez hasonló véleményt.
Igazából azt se tudom, miért hoztam el a könyvtárból. Fiatal magyar szerző, sokat reklámozott könyv (Sanyi szerint az egész meró tele van a plakáttal) - talán ezért. Kíváncsi voltam.




Mielőtt elkezdtem volna írni a könyvről, olvastam a szerzővel készült interjút is. Elgondolkoztam, miért nem olvasom végig a regényt. Talán mert dühít, hogy ilyenek a mai tizenévesek. Igen, valószínűleg sok minden igaz a könyvben. Szülőként és tanárként olvasva is kiábrándító. Biztosan sokan így élnek a mai tinik közül, legalábbis ennek az életnek a nyomai látszanak rajtuk hét közben az iskolában.
Persze az is bosszant, hogy a könyvben előkerülő felnőttek, a szereplők szülei olyanok, amilyenek. Ezek jó része nem "7 perces", hanem "7 másodperces" szülő. Talán még annyit sem foglalkoznak a gyerekükkel naponta. Jó részük csak odanyom néhány papírdarabot a kölyök kezébe, amin halott történelmi személyek képe van, aztán ezzel le is tudta a kapcsolatát a fiával, lányával.
A címszereplő egy ismert emberrel járt egy ideig, ettől celeb lett:pletykalapokban szerepelt, klubokba járt, ismerték. Aztán szakítottak, később pedig egy gázolás miatt amnéziás lett. Ahogy ebből próbál visszajönni, videonaplóját nézegeti, és feltárul előtt, milyen is lett ő. Az elméje is megborul kissé.
Félelmetes, mi lett belőle. Ő csak egy 16-17 éves lány. Ahogy él, az egy 30 éves szingli élete: klubok, pia és ami ezzel jár.

Nem tudom, ha egy tizenéves olvassa, mit gondol, de attól félek, azok a tizenévesek, akik olyanok, mint Barbibébi és "barátai", nem olvasnak könyveket. Ha olvasnák, talán elgondolkoznának. Vagy nem.

Én feladtam.

13 megjegyzés:

Jutka írta...

Bálint! Sok boldog szülinapot!

Babi néni írta...

Boldog szülinapot az ünnepeltnek! :o)

Kiskukta írta...

Sok-sok boldog szülinapot Bálintnak!

Mázsa Viki írta...

Drágám!
Nagyon-nagyon boldog születésnapot a Nagyfiúnak!
A többire: :(
Írj mailt, mi van Veletek! Puszi!

Limara írta...

Boldog szülinapot Bálintnak!:)

Ildifolt írta...

Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Csilla írta...

Boldog szülinapot a fiatalúrnak!
Tényleg elkeserítő a helyzet. Engem már pár éve kiakasztott, hogy a megkérdezett ifjak java arra a kérdésre, hogy mi szeretne lenne ilyesmit válaszolt, hogy valóvillalakó, modell, celeb... már nem akarnak doktornéni, óvónéniautószerelő stb lenni csak ilyen megmutatom mim van semmit nem teszek de dől a lé "foglakozás" érdekli őket.

Macus írta...

Lányok!
Bálint is köszöni a köszöntéseket. Éppen az imént olvasta a megjegyzéseket, és nagyon örült.

nöné írta...

Ha még nem késő, én is gratulálok a Fiatalembernek!
Könyv: akkor nem olvasom el:o) Tuti, hogy a vérnyomásom az egekbe szökne.

Boboce írta...

Nagyon boldog születésnapot kívánok én is!

Anice kötős blogja írta...

Boldog szülinapot kívánok a kisfiadnak és sok mosolyt!


Abba a könyvbe bele se mernék lapozni..

Kormica írta...

Utólag is Isten éltessen :)
Végig kellett volna olvasni a könyvet :) Hogy miért ? Én végigrágtam magam rajta, és leírtam az olvasónaplóban, itt :
http://olvasonaplo1.blogspot.com/2010/09/lakatos-levente-barbibebi.html

Kormica írta...

Ja, bocsi az Isten éltessen Bálintnak szólt :) (de azért téged is ;) )